Gołąbki przygotowane w szybkowarze są tak samo pyszne jak te gotowane długo na gazie. Jednak ja wolę je przygotować w garnku ciśnieniowym ponieważ gotują się bardzo krótko, nie przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły.
Zapraszam również do obejrzenia filmiku.
SKŁADNIKI :
- 2 główki kapusty
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 4 szklanki ryżu
- 4 duże cebule
- 6- 8 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- woda, sól do parzenia kapusty
SOS :
- wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr )
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE :
- Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz.
- Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba.
- Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć farsz brzegami kapusty, złożyć boki i zwinąć.
- Gołąbki ułożyć w szybkowarze, na wierzchu rozsmarować 2 łyżeczki przecieru, wlać bulion i zamknąć garnek.
- Gotujemy do momentu mocnego syczenia garnka, zakręcamy gaz, czekamy aż temperatura w garnku opadnie, znowu zaczynamy gotować i w momencie syczenia zakręcamy gaz. Tą czynność powtarzamy około 30 minut. Nie dłużej bo gołąbki mogą się rozwalić, ewentualnie gdyby się okazało że są jeszcze twarde, znowu je zagotowujemy, zakręcamy gaz i pozostawiamy na 10 minut. Wypuszczamy powietrze z garnka i wykładamy gołąbki na talerz.
- Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy, przecier, rozmieszaną mąkę z wodą i zagotowujemy.
- Gołąbki nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy, smacznego.
Uwagi ; gołąbki można w szybkowarze zagotować i pozostawić bez dalszego gotowania na 3 godziny, one same w tym garnku dojdą. Będą również miękkie.
Zapraszam do obejrzenia filmiku ;
Zrobiłem gołąbki z przepisu pani Marioli były przepyszne 🤗
OdpowiedzUsuń