EXPRESOWE GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU + FILMIK

12 lut 2017
data:post.title
Gołąbki przygotowane w szybkowarze są tak samo pyszne jak te gotowane długo na gazie. Jednak ja wolę je przygotować w garnku ciśnieniowym ponieważ gotują się bardzo krótko, nie przypalają a kapusta jest bardzo mięciutka. Smak i zapach jest taki sam, są pyszne i miękkie a z wywaru który pozostał robię sos pomidorowy. Polecam ten przepis na gołąbki, bo jest świetny i przyprawy idealnie dobrane. Jeżeli nie macie szybkowaru można je prużyć w zwykłym garnku o grubym dnie, należy wtedy dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty aby gołąbki się nie przypaliły. 
Zapraszam również do obejrzenia filmiku. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 główki kapusty 
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 4 szklanki ryżu 
  • 4 duże cebule
  • 6- 8 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • woda, sól do parzenia kapusty 
                                                                           SOS : 
  • wywar z gotowania gołąbków ( około 1 litr )
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki rozmieszane w 1/2 szklance wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18 %
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz.
  2. Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na całym oleju aż się zrumieni.
  3. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głąba.
  5. Liście napełnić farszem i zwinąć. Najpierw przykryć farsz brzegami kapusty, złożyć boki i zwinąć.
  6. Gołąbki ułożyć w szybkowarze, na wierzchu rozsmarować 2 łyżeczki przecieru, wlać bulion i zamknąć garnek.
  7. Gotujemy do momentu mocnego syczenia garnka, zakręcamy gaz, czekamy aż temperatura w garnku opadnie, znowu zaczynamy gotować i w momencie syczenia zakręcamy gaz. Tą czynność powtarzamy około 30 minut. Nie dłużej bo gołąbki mogą się rozwalić, ewentualnie gdyby się okazało że są jeszcze twarde, znowu je zagotowujemy, zakręcamy gaz i pozostawiamy na 10 minut. Wypuszczamy powietrze z garnka i wykładamy gołąbki na talerz.
  8. Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy, przecier, rozmieszaną mąkę z wodą i zagotowujemy. 
  9. Gołąbki nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy, smacznego.
          Uwagi ; gołąbki można w szybkowarze zagotować i pozostawić bez dalszego gotowania na 3                           godziny, one same w tym garnku dojdą. Będą również miękkie. 

                Zapraszam do obejrzenia filmiku ; 








 

Prześlij komentarz