Ciasto fale Dunaju jest bardzo znane i lubiane. Jest złożone z dwóch warstw ciasta i owoców, do tego krem i czekolada. Pyszne połączenie, polecam.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń
KREM :
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
POLEWA :
- 1/4 kostka margaryny
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE :
- Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka.
- 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao.
- Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując.
- Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy na ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, pieczemy przez około 40 minut.
- Ciasto studzimy.
- W szklance mleka mieszamy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Pozostałą część mleka podgrzewamy, wlewamy masę i cały czas mieszając gotujemy gęsty budyń.
- Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny.
- Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego.
- Masę budyniową rozkładamy na ciasto.
- Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy.
- Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny.
- Smacznego.
Prześlij komentarz