Pulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką.
Danie zaliczam do bardzo smacznych.
SKŁADNIKI :
- 500 -600 g filetów z dorsza
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- koperek
- 1 mała cukinia
- 2 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- por, biała część
- odrobina oleju
DODATKOWO :
- 2 bataty
- 1 opakowanie mixu sałat
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE :
- Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.
- Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut.
- Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz.
- Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę masła, lekko solimy i mieszamy.
- Sałatę płuczemy, osuszamy i polewamy oliwą.
- Na talerz układamy porcje surówki, bataty i kotlety z dorsza.
- Danie jest bardzo smaczne, polecam.
Wyglądają fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńSmakują jeszcze pyszniej :)
Usuń