Pulpety z dorsza to jedno z smaczniejszych dań rybnych jakie przygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. 
Danie zaliczam do bardzo smacznych. 
SKŁADNIKI : 
- 500 -600 g filetów z dorsza
 - sól, pieprz do smaku
 - 1/2 czerwonej papryki
 - natka pietruszki
 - koperek
 - 1 mała cukinia
 - 2 jajka
 - 4 kromki chleba tostowego
 - por, biała część
 - odrobina oleju
 
                                                                     DODATKOWO : 
- 2 bataty
 - 1 opakowanie mixu sałat
 - sól
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
- Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem.
 - Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na 20 minut.
 - Z masy formujemy małe pulpety które dobrze dociskamy w dłoni aby się nie rozpadły. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na lekko naoliwionej blaszce z piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 % C. Po 10 minutach obracamy je łopatką na drugą stronę. Po upieczeniu wykładamy na talerz.
 - Bataty obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy 1 łyżkę masła, lekko solimy i mieszamy.
 - Sałatę płuczemy, osuszamy i polewamy oliwą.
 - Na talerz układamy porcje surówki, bataty i kotlety z dorsza.
 - Danie jest bardzo smaczne, polecam.
 















Wyglądają fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńSmakują jeszcze pyszniej :)
Usuń