Naleśniki z mąki z amarantusa są bezglutenowe, dietetyczne i lekkostrawne. Idealne dla osób dbających o linię, podałam je z twarożkiem i kremem z młodego jęczmienia co wzbogaciło walory zdrowotne naleśników. Młody jęczmień jest do nabycia w sklepie internetowym PLENUS.
SKŁADNIKI :
- 2 szklanki mąki z amarantusa Plenus
- 0,5 l lub troszkę więcej mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina oleju
NADZIENIE :
- 300 g twarożku trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka proszku z młodego jęczmienia Plenus
- 2 łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE :
- Mleko i jaka wlewamy do miski, dodajemy mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy ciasto trzepaczką, aż składniki się połączą. Ciasto odkładamy na 15 minut aby mąka dobrze napęczniała.
- Patelnie teflonową smarujemy olejem i pieczemy naleśniki.
- Mniejszą część twarożku mieszamy z młodym jęczmieniem.
- Naleśniki smarujemy twarożkiem następnie pastą z jęczmieniową i zwijamy, przecinamy na pół i posypujemy lekko cukrem pudrem.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku ;
to Ci dopiero ciekawy eksperyment kulinarny, chętnie bym spróbowała jak to wszystko smakuje razem :)
OdpowiedzUsuń