ŻOŁĄDKI GĘSIE PODANE Z KASZĄ ORKISZOWĄ

11 mar 2017
data:post.title
Żołądki gęsie zwane również gęsie pipki to przysmak nie jednej osoby. Pierwszy raz jadłam je w restauracji pod Gąską i już się w nich zakochałam, należą według mnie do najdelikatniejszych i najsmaczniejszych podrobów. Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować według własnego uznania. 


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 500 g żołądków 
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki smalcu z gęsi, ewentualnie oliwa
  • sol, pieprz i curry do smaku
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żołądki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Przekładamy je do wysokiej patelni z pokrywką, dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek  i pokrojoną cebulę. 
  3. W między czasie gotujemy kaszę orkiszową. 
  4. Chwilkę podpiekamy, następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 2 godziny. Wodę dolewamy kiedy się wygotuje, co jakiś czas mieszamy żołądki. 
  5. Kiedy są już miękkie ponownie doprawiamy do smaku.
  6. Dodatkowo na patelni, na oleju podpiekamy 1 pokrojoną cebulkę.
  7. Żołądki podajemy z kaszą, podpieczoną cebulką i surówką.
  8. Smacznego. 



 

1 komentarz

  1. tak podane nawet najbardziej banalne danie zyskuje :)

    OdpowiedzUsuń