Skrzydełka przygotowane z tego przepisu smakują prawie jak te z KFC. Przyprawione są na ostro, panierka jest bardzo smaczna i odpowiednio chrupiąca. Natomiast mięsko soczyste i miękkie w środku. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g skrzydełek
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
CIASTO :
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka soli
- około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
DODATKOWO :
- 3 szklanki mąki do obtoczenia mięsa
- frytkownica lub garnek z olejem
PRZYGOTOWANIE :
- Skrzydełka myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i odcinamy lotki.
- Przekładamy mięso do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, pozostawiamy mięso na 1 godzinę.
- W mniejszej misce mieszamy składniki ciasta, powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
- Ciasto wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w mące i układamy na desce.
- Olej dobrze rozgrzewamy, kiedy jest gorący wkładamy porcjami mięso i pieczemy około 3-5 minut na złoto.
- Wykładamy skrzydełka i układamy na blaszce z piekarnika. Dodatkowo podpieczemy mięska w piekarniku aby nie były surowe w środku.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 % C.
- Mięska podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Witam. Jeżeli ktoś nie ma frytkownicy można je przyrządzić w piekarniku ? Czy to już nie będzie to samo ?
OdpowiedzUsuńWitam, skrzydełka z taką panierka muszą być wcześniej upieczone w oleju, nawet w garnku, ponieważ musi się wytworzyć chrupiącą, pofadowana panierka. Natomiast później może Pani je upiec w piekarniku. Myślę że na oleju w garnku tez wyjdą rewelacyjne :)
UsuńPani Mariolu a nie da się ich zrobić w samej frytownicy ? Myślę ,czy wystarczy tylko i wyłącznie usmażyc w oleju i jaka by ,to miała być temperatura. Pozdrawiam Patryk
OdpowiedzUsuńPodgrzać olej na patelni, podczas smażenia zmniejszamy temperaturę aby się mięska nie spaliły :)
UsuńPyszne pani Mariolu więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Adam
Pisze dodatkowo 3 szklanki maki do obtoczenia, czy to nie za duzo na 500 g kurczaka?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Anna