HOT WINGS, PIKANTNE SKRZYDEŁKA A'LA KFC + FILMIK

12 mar 2017
data:post.title
Skrzydełka przygotowane z tego przepisu smakują prawie jak te z KFC. Przyprawione są na ostro, panierka jest bardzo smaczna i odpowiednio chrupiąca. Natomiast mięsko soczyste i miękkie w środku. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 g skrzydełek 
  • 2 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • szczypta pieprzu cayenne        
                                                                       CIASTO :
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej                          
                                                                 DODATKOWO :                                      
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • frytkownica lub garnek z olejem  
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Skrzydełka myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i odcinamy lotki. 
  2. Przekładamy mięso do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, pozostawiamy mięso na 1 godzinę. 
  3. W mniejszej misce mieszamy składniki ciasta, powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. 
  4. Ciasto wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy. 
  5. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w mące i układamy na desce.
  6. Olej dobrze rozgrzewamy, kiedy jest gorący wkładamy porcjami mięso i pieczemy około 3-5 minut na złoto. 
  7. Wykładamy skrzydełka i układamy na blaszce z piekarnika. Dodatkowo podpieczemy mięska w piekarniku aby nie były surowe w środku.
  8. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 % C.
  9. Mięska podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Smacznego. 
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

2 komentarze

  1. Witam. Jeżeli ktoś nie ma frytkownicy można je przyrządzić w piekarniku ? Czy to już nie będzie to samo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, skrzydełka z taką panierka muszą być wcześniej upieczone w oleju, nawet w garnku, ponieważ musi się wytworzyć chrupiącą, pofadowana panierka. Natomiast później może Pani je upiec w piekarniku. Myślę że na oleju w garnku tez wyjdą rewelacyjne :)

      Usuń