Żołądki drobiowe to przysmak nie jednej osoby, dzisiaj przygotowałam je pieczone z warzywami i pysznym bobem. Ala gulasz wyszedł bardzo smaczny a podałam go z kaszą.
SKŁADNIKI :
- 500 g żołądków drobiowych
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1/2 l bulionu lub więcej
- 250 g młodego bobu
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz do smaku, kolendra
- 1/2 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Żołądki myjemy i przekładamy do wysokiej patelni, wlewamy olej, dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele w ziarnkach oraz całe przyprawy. Lekko podpiekamy, wlewamy część bulionu, nakrywamy patelnię i dusimy żołądki około 1 godziny, wlewając bulion co jakiś czas.
- Kiedy żołądki są już miękkie dodajemy do nich pokrojoną cebulę, marchewkę i młody bób. Wlewamy jeszcze bulion i dalej dusimy aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy żołądki jeszcze chwilę aż płyny odparują. Doprawiamy danie jeszcze do smaku i co jakiś czas mieszamy. Danie jest gotowe.
- Podajemy z kaszą i ulubioną surówką. Smacznego.
To jest tak dobre i mega zdrowe!! Polecam każdemu :) Pani przepisy są świetne :) i bardzo zdrowe!!!
OdpowiedzUsuń