GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH I BOBU

7 lip 2017
data:post.title
Żołądki drobiowe to przysmak nie jednej osoby, dzisiaj przygotowałam je pieczone z warzywami  i pysznym bobem. Ala gulasz wyszedł bardzo smaczny a podałam go z kaszą.


SKŁADNIKI :
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu lub więcej
  • 250 g młodego bobu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku, kolendra
  • 1/2 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żołądki myjemy i przekładamy do wysokiej patelni, wlewamy olej, dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele w ziarnkach oraz całe przyprawy. Lekko podpiekamy, wlewamy część bulionu, nakrywamy patelnię i dusimy żołądki około 1 godziny, wlewając bulion co jakiś czas.
  2. Kiedy żołądki są już miękkie dodajemy do nich pokrojoną cebulę, marchewkę i młody bób. Wlewamy jeszcze bulion i dalej dusimy aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy żołądki jeszcze chwilę aż płyny odparują. Doprawiamy danie jeszcze do smaku i co jakiś czas mieszamy. Danie jest gotowe.
  3. Podajemy z kaszą i ulubioną surówką. Smacznego.


 


Prześlij komentarz