Stefanka to ciasto znane od dawna, dla niektórych to smak dzieciństwa, znany również pod nazwą miodownik, grysikowiec, ciasto z manną. Wszystkie nazwy przywołują do jednego, pysznego ciasta.
SKŁADNIKI :
- 600 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- szczypta soli
MASA Z MANNY :
- 3 szklanki mleka 2%
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 12 łyżek manny
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
POLEWA :
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki wody
- płatki migdałów do posypania
DODATKOWO :
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka słodkiej herbatki
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, dzielimy je na trzy części. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na papierze ( każdy osobno ) wielkości blaszki i pieczemy ciasta, po kolei, około 15 minut w temperaturze 180 % C.
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mannę, gotujemy aż powstanie bardzo gęsta masa. Rozkładamy ją na dwa talerze i studzimy, następnie wkładamy do lodówki aż dobrze zastygnie.
- Masło ucieramy mikserem z cukrem, następnie partiami dodajemy gęstą mannę, aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy olejek, mieszamy i masa gotowa.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy go odrobiną herbatki, następnie smarujemy dżemem i rozkładamy porcję manny, rozsmarowując ją mokrą łyżką. Kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy czynność.
- Polewa- masło, cukier, kakao i wodę ogrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą, ciągle mieszając. Zakręcamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewę studzimy, jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto i równo ją rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, na kilkanaście godzin aby dobrze zmiękło.
- Najsmaczniejsze jest na drugi i trzeci dzień. Wtedy ciasto jest już miękkie i dobrze się kroi.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz