STEFANKA Z MANNĄ NA MIODZIE + FILMIK

30 lip 2017
data:post.title
Stefanka to ciasto znane od dawna, dla niektórych to smak dzieciństwa, znany również pod nazwą miodownik, grysikowiec, ciasto z manną. Wszystkie nazwy przywołują do jednego, pysznego ciasta.


 SKŁADNIKI : 
  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
MASA Z MANNY : 
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 12 łyżek manny
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
    POLEWA : 
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki wody
  • płatki migdałów do posypania 
                                                                     DODATKOWO : 
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka słodkiej herbatki 
    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto, dzielimy je na trzy części. Blaszkę o wymiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na papierze ( każdy osobno ) wielkości blaszki i pieczemy ciasta, po kolei, około 15 minut w temperaturze 180 % C. 
  2. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mannę, gotujemy aż powstanie bardzo gęsta masa. Rozkładamy ją na dwa talerze i studzimy, następnie wkładamy do lodówki aż dobrze zastygnie.
  3. Masło ucieramy mikserem z cukrem, następnie partiami dodajemy gęstą mannę, aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy olejek, mieszamy i masa gotowa.
  4. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy go odrobiną herbatki, następnie smarujemy dżemem i rozkładamy porcję manny, rozsmarowując ją mokrą łyżką. Kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy czynność. 
  5. Polewa- masło, cukier, kakao i wodę ogrzewamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą, ciągle mieszając. Zakręcamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewę studzimy, jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto i równo ją rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów.
  6. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce, na kilkanaście godzin aby dobrze zmiękło. 
  7. Najsmaczniejsze jest na drugi i trzeci dzień. Wtedy ciasto jest już miękkie i dobrze się kroi.
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz