SMAŻONE KWIATY CUKINII FASZEROWANE RICOTTĄ + FILMIK

17 lip 2017
data:post.title
Kwiaty cukinii to letni przysmak, można go przygotować w momencie kiedy cukinia kwitnie, wtedy owe kwiatki są ogólnie dostępne. Faszerowane kwiaty nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakują wyśmienicie. W smaku delikatne, przypominające nadmuchanego ptysia a w środku farsz z ricotty i mięty. 


SKŁADNIKI : 
  • 7-8 kwiatów cukinii
  • 200 g serka ricotty 
  • 1 łyżka posiekanej mięty 
  • 50 g sera żółtego 
  • sól, pieprz do smaku
                                                                          CIASTO : 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mąka do obtoczenia kwiatów
  • olej do smażenia
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z kwiatów cukinii wyciągamy prążki kwiatowe.
  2. Ser ricottę mieszamy z serem żółtym, posiekaną miętą i przyprawami.
  3. Kwiaty cukinii delikatnie napełniamy farszem, można do tego użyć rękawa cukierniczego lub faszerować małą łyżeczką. Płatki, u góry delikatnie zwijamy.
  4. W misce mieszamy jajko, mleko, mąkę, sok z cytryny i proszek na gładkie, lejące ciasto.
  5. Każdy nadziany kwiatek obsypujemy mąką i obtaczamy w cieście, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, kilka minut na złoto. 
  6. Wykładamy na talerz i podajemy z ulubioną surówką. 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

1 komentarz

  1. jeszcze nie próbowałam ;) zawsze mi szkoda kwiatków bo mam tylko 1 krzak cukinii ;)

    OdpowiedzUsuń