Kwiaty cukinii to letni przysmak, można go przygotować w momencie kiedy cukinia kwitnie, wtedy owe kwiatki są ogólnie dostępne. Faszerowane kwiaty nie tylko wyglądają fantastycznie na talerzu ale również smakują wyśmienicie. W smaku delikatne, przypominające nadmuchanego ptysia a w środku farsz z ricotty i mięty.
SKŁADNIKI :
- 7-8 kwiatów cukinii
- 200 g serka ricotty
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
CIASTO :
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- mąka do obtoczenia kwiatów
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Z kwiatów cukinii wyciągamy prążki kwiatowe.
- Ser ricottę mieszamy z serem żółtym, posiekaną miętą i przyprawami.
- Kwiaty cukinii delikatnie napełniamy farszem, można do tego użyć rękawa cukierniczego lub faszerować małą łyżeczką. Płatki, u góry delikatnie zwijamy.
- W misce mieszamy jajko, mleko, mąkę, sok z cytryny i proszek na gładkie, lejące ciasto.
- Każdy nadziany kwiatek obsypujemy mąką i obtaczamy w cieście, następnie smażymy na rozgrzanym oleju, kilka minut na złoto.
- Wykładamy na talerz i podajemy z ulubioną surówką.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
jeszcze nie próbowałam ;) zawsze mi szkoda kwiatków bo mam tylko 1 krzak cukinii ;)
OdpowiedzUsuń