PAPARAJOTES- PIECZONE LIŚCIE CYTRYNY

11 lip 2017
data:post.title
Paparojate to pyszne ciasteczka pieczone na oleju, a piecze się je z liści cytryny. 
Ciasteczka wywodzą się z kuchni hiszpańskiej a są pieczone na głębokim oleju, następnie obsypane cukrem z cynamonem. Ogólnie bardzo dobre, chrupiące i pachnące. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia 
                                                                DODATKOWO :
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Liście cytryny myjemy, osuszamy ręcznikiem aby były całkowicie suche.
  2. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz wsypujemy proszek z mąką do pieczenia i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego.
  3. W garnku rozgrzewamy olej, liście maczamy w cieście aż dokładnie będą pokryte i pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony na złoto.
  4. Ciastka wykładamy na talerz pokryty papierem w celu odsączenia z tłuszczu.
  5. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem, każde ciastko maczamy w cukrze z jednej i drugiej strony. Układamy na talerzu i podajemy.
  6. Smacznego.
Uwagi;  Niektóre liście są chrupiące a te grubsze po upieczeniu wychodzą twarde, więc dobrze jest mieć same młode liście do pieczenia tych pysznych ciasteczek.

 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





Przepis bierze udział w konkursie " Cukier z głową " i zawiera lokowanie produktu. 
       Zapraszam na stronę uczymy- uczymy jak słodzć


 

2 komentarze

  1. hej - gdzie można kupić liście z cytryny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przywiozłam całe gałązki z liśćmi z Grecji :)

      Usuń