Paparojate to pyszne ciasteczka pieczone na oleju, a piecze się je z liści cytryny. 
Ciasteczka wywodzą się z kuchni hiszpańskiej a są pieczone na głębokim oleju, następnie obsypane cukrem z cynamonem. Ogólnie bardzo dobre, chrupiące i pachnące. 
SKŁADNIKI : 
- 1 jajko
 - 1 szklanka mleka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
 - olej do głębokiego smażenia
 
- 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka cynamonu
 
- Liście cytryny myjemy, osuszamy ręcznikiem aby były całkowicie suche.
 - Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz wsypujemy proszek z mąką do pieczenia i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego.
 - W garnku rozgrzewamy olej, liście maczamy w cieście aż dokładnie będą pokryte i pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony na złoto.
 - Ciastka wykładamy na talerz pokryty papierem w celu odsączenia z tłuszczu.
 - Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem, każde ciastko maczamy w cukrze z jednej i drugiej strony. Układamy na talerzu i podajemy.
 - Smacznego.
 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;














hej - gdzie można kupić liście z cytryny? :)
OdpowiedzUsuńWitam, przywiozłam całe gałązki z liśćmi z Grecji :)
Usuń