NADZIEWANE KALMARY BABY

7 lip 2017
data:post.title
Kalmary to owoce można które często trafiają na nasz stół, głównie serwowane w postaci pieczonych pierścieni. Pyszne są również nadziewane takie jak ja przygotowałam. Farsz może być dowolny, przeważnie jednak są faszerowane oliwkami, czosnkiem, natką pietruszki, ryżem i pieczywem. Ja wybrałam farsz pośredni czyli pieczywo, oliwki i pomidory. Wyszły smaczne, polecam.


          SKŁADNIKI :
  • kalmary baby około 7-9 sztuk
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 100 g zielonych lub czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  •  1/4 szklanka wytrawnego, białego wina ( lub porto )
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

      PRZYGOTOWANIE :
  1. Kalmary należy oczyścić, usunąć szkielet, odciąć macki i ściągnąć skórę - zapraszam do obejrzenia filmiku ...
  1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę z 1 ząbkiem czosnku, lekko podpiekamy, następnie wlewamy rozmieszaną pastę pomidorową z winem, bulion, pokrojony pomidor i oliwki, chwilkę dusimy.
  2. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego ( tego co gotujemy ), natkę pietruszki i dokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie.
  3. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką.
  4. Kalmary podpiekamy krutką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę dusimy.
  5. Owoce morza podajemy najlepiej z ryżem jednak ja podałam je na porcji sałaty, wyszły pyszne.




 

2 komentarze

  1. Wyglądają pysznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, dzisiej trochę odmienności w kuchni :) czyli pyszne kalmary.

      Usuń