Kalmary to owoce można które często trafiają na nasz stół, głównie serwowane w postaci pieczonych pierścieni. Pyszne są również nadziewane takie jak ja przygotowałam. Farsz może być dowolny, przeważnie jednak są faszerowane oliwkami, czosnkiem, natką pietruszki, ryżem i pieczywem. Ja wybrałam farsz pośredni czyli pieczywo, oliwki i pomidory. Wyszły smaczne, polecam.
SKŁADNIKI :
- kalmary baby około 7-9 sztuk
- 3 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 100 g zielonych lub czarnych oliwek
- 1 cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 1/4 szklanka wytrawnego, białego wina ( lub porto )
- 1/2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE :
- Kalmary należy oczyścić, usunąć szkielet, odciąć macki i ściągnąć skórę - zapraszam do obejrzenia filmiku ...
- Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę z 1 ząbkiem czosnku, lekko podpiekamy, następnie wlewamy rozmieszaną pastę pomidorową z winem, bulion, pokrojony pomidor i oliwki, chwilkę dusimy.
- Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego ( tego co gotujemy ), natkę pietruszki i dokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie.
- Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką.
- Kalmary podpiekamy krutką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu, chwilkę dusimy.
- Owoce morza podajemy najlepiej z ryżem jednak ja podałam je na porcji sałaty, wyszły pyszne.
Wyglądają pysznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, dzisiej trochę odmienności w kuchni :) czyli pyszne kalmary.
Usuń