Dzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs.
SKŁADNIKI:
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 2 duże łyżki majonezu
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do miski i solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie.
- Winogron myjemy i przecinamy na połówki.
- Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy.
- Surówkę podajemy schłodzoną.
Prześlij komentarz