Sok z malin przygotowany w domu jest bardzo smaczny i zdrowy. W soku z malin znajduje się kwas salicylowy obecny w aspirynie, który działa napotnie i przeciwzapalnie. Picie soku malinowego wzmacnia organizm i pomaga łagodniej przejść przez infekcje wirusowe.
Znajdziemy w nim witaminy które wzmocnią układ odpornościowy. Są to (C, E, B1, B2, B6 )
oraz potas, żelazo, magnez i wapń ) a w zimę pijemy herbatkę z sokiem malinowym prosto z naszej spiżarni.
SKŁADNIKI :
- 1-2 kg malin
- 600 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- małe słoiczki
PRZYGOTOWANIE :
- Maliny należy oczyścić, delikatnie opłukać po wodą ( lub opuścić ta czynność jak maliny są czyste ).
- Przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy na 12 godzin z ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie maliny puszczą sporo soku, należy je podgrzać do 40 % C, mieszać aż cukier się rozpuści.
- Następnie przecieramy przez sitko a nasionka wyrzucamy.
- Do soku dodajemy sok z cytryny, mieszamy i napełniamy słoiczki.
- Pasteryzujemy krótko, gotując je w wodzie około 4-5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Po ostudzeniu przechowujemy w spiżarni.
- Smacznego.
Dzien dobry, czy wieczka w sloikach powinny byc wklesle? Moje nie sa, czy sok sie nie zepsuje?
OdpowiedzUsuń