Pikle ogórkowe pasteryzowane, to świetny sposób na wykorzystanie dużych ogórków. W zamian mamy świetną przekąskę którą możemy zjeść wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę.
SKŁADNIKI :
- 2 kg dużych ogórków
- 1 i 1/2 L ciepłej, wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
NA SŁOIK :
- 1 liść laurowy
- 1 kwiatostan kopru
- 2 kulki ziela, kilka kulek pieprzu
- 1/2 łyżeczka gorczycy
- Ogórki obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Ogórki przecinamy wzdłuż, na mniejsze kawałki.
- Do średniej wielkości słoików wkładamy przyprawy, następnie ciasno układamy pikle.
- Wodę, najlepiej ciepłą, mieszamy z cukrem, solą, octem i musztardą.
- Nalewamy do słoików.
- Pasteryzujemy w garnku, w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Słoiki wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Prześlij komentarz