PIKLE OGÓRKOWE W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ + FILMIK

9 sie 2018
data:post.title
Pikle ogórkowe pasteryzowane, to świetny sposób na wykorzystanie dużych ogórków. W zamian mamy świetną przekąskę którą możemy zjeść wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. 


SKŁADNIKI : 
  • 2  kg dużych ogórków 
  • 1 i 1/2 L ciepłej, wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej 
                                                                      NA SŁOIK : 
  • 1 liść laurowy
  • 1 kwiatostan kopru
  • 2 kulki ziela, kilka kulek pieprzu
  • 1/2 łyżeczka gorczycy
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ogórki obieramy, łyżką wydrążamy pestki. Ogórki przecinamy wzdłuż, na mniejsze kawałki.
  2. Do średniej wielkości słoików wkładamy przyprawy, następnie ciasno układamy pikle. 
  3. Wodę, najlepiej ciepłą, mieszamy z cukrem, solą, octem i musztardą. 
  4. Nalewamy do słoików. 
  5. Pasteryzujemy w garnku, w wodzie, 7 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  6. Słoiki wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  7. Smacznego. 
                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :



 

Prześlij komentarz