Sałatka szwedzka to klasyk sałatek, pasteryzowanych z ogórków. Bardzo smaczna, słodkawo - kwaśna, idealna do obiadu, pieczonych mięs lub podjadania. Osobiście bardzo ją lubię.
SKŁADNIKI :
- 2/5-3 kg ogórków
- 2 marchewki
- 1 litr wody
- 1/2 szklanka soli
ZALEWA II
- 1 l wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklani octu 10 %
- 1 łyżeczka kurkumy
- na słoik-
- 2 zielach, kilku kulkach pieprzu
- 1/2 łyżeczce gorczycy
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki i marchewkę szatkujemy, przekładamy do miski. 1 litr wody mieszamy z solą, zalewamy ogórki i odkładamy na 3-4 godziny aby puściły soki. Po upływie tego czasu ogórki odcedzamy na durszlaku.
- Składniki zalewy zagotowujemy.
- Do słoiczków nakładamy gorczycę, ziele, pieprz i krojone, odcedzone ogórki.
- Zalewamy zalewą i dokładnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy w wodzie, około 7 minut.
- Ostudzone przechowujemy w piwnicy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz