Pomidory pasteryzowane są niezastąpione podczas zimy. Można je przygotować na wiele sposobów, sparzyć i pokroić, zmielić lub zapasteryzować całe. Moim najlepszym sposobem, na pomidory jest przepuszczenie ich przez sokownik wolnoobrotowy lub sparzone pokroić w kostkę.
SKŁADNIKI :
- 4 kg pomidorów lima ( mięsiste )
- sól około 3 łyżki
- słoiczki do pasteryzowania
PRZYGOTOWANIE :
- PRZECIER - pomidory myjemy, przecinamy na pół i mielimy w sokowniku wolnoobrotowy, na sitku do sorbetu. Jeżeli nie macie sokownika pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i zmielić blenderem. Mus w garnku należy posolić ( ma być słony ale nie bardzo słony ), dobrze wymieszać i nalewamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- POMIDORY KROJONE - pomidory myjemy, parzymy we wrzątku około 2 minuty i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i solimy. Dokładnie mieszamy. Pomidory nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut.
- Po pasteryzacji słoiki studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego, do pasteryzacji polecam pomidory lima, bardzo mięsiste, słodkie i smaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz