POMIDORY PASTERYZOWANE, KROJONE I PRZECIER + FILMIK

18 sie 2018
data:post.title
Pomidory pasteryzowane są niezastąpione podczas zimy. Można je przygotować na wiele sposobów, sparzyć i pokroić, zmielić lub zapasteryzować całe. Moim najlepszym sposobem, na pomidory jest przepuszczenie ich przez sokownik wolnoobrotowy lub sparzone pokroić w kostkę. 


SKŁADNIKI : 
  • 4 kg pomidorów lima ( mięsiste )
  • sól około 3 łyżki 
  • słoiczki do pasteryzowania
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. PRZECIER - pomidory myjemy, przecinamy na pół i mielimy w sokowniku wolnoobrotowy, na sitku do sorbetu. Jeżeli nie macie sokownika pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i zmielić blenderem. Mus w garnku należy posolić ( ma być słony ale nie bardzo słony ), dobrze wymieszać i nalewamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
  2. POMIDORY KROJONE - pomidory myjemy, parzymy we wrzątku około 2 minuty i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i solimy. Dokładnie mieszamy. Pomidory nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut. 
  3. Po pasteryzacji słoiki studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. 
  4. Smacznego, do pasteryzacji polecam pomidory lima, bardzo mięsiste, słodkie i smaczne. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz