Pyszny dżem brzoskwiniowy, który możemy przygotować na zimę, w dodatku jest bardzo pyszny. Można przygotować jego mniej lub więcej, w zależności ile potrzebujemy. Idealny do naleśników, gofrów, placków itp.
SKŁADNIKI :
- 3 kg brzoskwiń
- 1,2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Do dużego garnka wkładamy brzoskwinie bez pestek, wsypujemy cukier i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy brzoskwinie puszczą dużo soku, jeszcze przez chwilę gotujemy aż owoce całkowicie się rozgotują.
- Następnie zakręcamy gaz i czekamy aż trochę ostygną, wlewamy wszystko do dużego durszlaka, ustawianego nad miską i przecieramy pałką aż miąższ się przetrze a skórki zostaną na sitku.
- Przetarty miąższ przekładamy ponownie do garnka o grubym dnie, i gotujemy na małym ogniu, w celu odparowania płynów, co jakiś czas mieszając.
- Gęstość dżemu uzyskamy podczas gotowania, im więcej płyny odparują tym będzie gęstszy. Po 2 godzinach jego konsystencja jest idealna, należy troszkę przełożysz na talerzyk i zobaczyć czy jest odpowiedni.
- Gotowy drzem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Ostudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz