DŻEM BRZOSKWINIOWY + FILMIK

15 sie 2018
data:post.title
Pyszny dżem brzoskwiniowy, który możemy przygotować na zimę, w dodatku jest bardzo pyszny. Można przygotować jego mniej lub więcej, w zależności ile potrzebujemy. Idealny do naleśników, gofrów, placków itp. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 kg brzoskwiń
  • 1,2 kg cukru 

PRZYGOTOWANIE :
  1. Do dużego garnka wkładamy brzoskwinie bez pestek, wsypujemy cukier i zaczynamy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  2. Kiedy brzoskwinie puszczą dużo soku, jeszcze przez chwilę gotujemy aż owoce całkowicie się rozgotują. 
  3. Następnie zakręcamy gaz i czekamy aż trochę ostygną, wlewamy wszystko do dużego durszlaka, ustawianego nad miską i przecieramy pałką aż miąższ się przetrze a skórki zostaną na sitku. 
  4. Przetarty miąższ przekładamy ponownie do garnka o grubym dnie, i gotujemy na małym ogniu, w celu odparowania płynów, co jakiś czas mieszając. 
  5. Gęstość dżemu uzyskamy podczas gotowania, im więcej płyny odparują tym będzie gęstszy. Po 2 godzinach jego konsystencja jest idealna, należy troszkę przełożysz na talerzyk i zobaczyć czy jest odpowiedni. 
  6. Gotowy drzem przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut licząc czas od zagotowania się wody.
  7. Ostudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu. 
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Publikowanie komentarza