Papryka po chorwacku to przysmak, który podaje się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin, pieczywa lub można użyć jako farsz. Papryka tak przygotowana jest ostra i lekko słodkawa w smaku.
SKŁADNIKI :
- 12-15 dużych, czerwonych, mięsistych papryk
- musztarda 300 g ( sarepska lub delikatesowa ) albo mix
- 150 ml oleju
- 1 łyżka miodu
ZALEWA :
- 150 ml octu 10 %
- 150 ml wody
- 6 liści laurowych
- 10 kulek pieprzu
- 2 kulki ziela
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- W dużym garnku wymieszać składniki zalewy, dodać wszystkie przyprawy i ogrzać aż cukier i sól się rozpuści. Następnie dodać całą pokrojoną paprykę. Garnek przykrywamy i kiedy wszystko zacznie się gotować mieszamy paprykę co jakiś czas. Po około 7 minutach, kiedy papryka zmięknie należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu i ziela oraz liście laurowe.
- Musztardę mieszamy z olejem i miodem.
- W dużej misce mieszamy warzywa i sos musztardowy.
- Nakładamy do czystych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy w wodzie około 5-7 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Ciekawa jestem jak smakuje tak przygotowana papryka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, przepis bardzo zachęcający. Mam tylko pytanie, czy tej musztardy ma być łącznie 250 do 300g, czy może jednej 250, a drugiej 300?
OdpowiedzUsuńMa jej być łącznie ( pomieszanych musztard ) 250 -300 g
UsuńCzy koniecznie musi być papryka czerwona?Bo kupiłam mix papryk i teraz nie wiem czy będą odpowiednie do tego przepisu
OdpowiedzUsuńTej papryki nie trzeba pasteryzować.Doskonale bez tego się przechowuje.
OdpowiedzUsuń