BISZKOPT Z MALINAMI, BITĄ ŚMIETANĄ I MASCARPONE + FILMIK

6 sie 2018
data:post.title
Letnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki. 


BISZKOPT : 
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 MASA : 
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklanki wrzątku 
  • dodatkowo - maliny około 500 g 
  • 2 galaretki czerwone 
  • 1 dżem malinowy lub truskawkowy
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 

  1. Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. 
  2. Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż,  na dwie połówki.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. 
  4. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. 
  5. Pierwszy blat układamy w blaszce, smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy słodką herbatką aby je zwilżyć. 
  6. Bardzo zimną śmietanę przelewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy bitą śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, chwilkę miksujemy, wlewamy ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Szybko miksujemy aby nie powstały grudki.
  7. Ubitą śmietanę rozkładamy na całe ciasto, następnie na wierzchu rozkładamy maliny, najlepiej na całe ciasto. 
  8. Biszkopt odkładamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze go schłodzić, następnie na wierzch delikatnie wylewamy już tężejącą  galaretkę. Ponownie chłodzimy, najlepiej całą noc, aż wszystko zastygnie. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz