Letnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki.
BISZKOPT :
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/2 szklanki wrzątku
- dodatkowo - maliny około 500 g
- 2 galaretki czerwone
- 1 dżem malinowy lub truskawkowy
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C.
- Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki.
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy.
- Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
- Pierwszy blat układamy w blaszce, smarujemy dżemem i przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy słodką herbatką aby je zwilżyć.
- Bardzo zimną śmietanę przelewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy bitą śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, chwilkę miksujemy, wlewamy ostudzoną i rozpuszczoną żelatynę. Szybko miksujemy aby nie powstały grudki.
- Ubitą śmietanę rozkładamy na całe ciasto, następnie na wierzchu rozkładamy maliny, najlepiej na całe ciasto.
- Biszkopt odkładamy do lodówki na 2 godziny aby dobrze go schłodzić, następnie na wierzch delikatnie wylewamy już tężejącą galaretkę. Ponownie chłodzimy, najlepiej całą noc, aż wszystko zastygnie.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz