Szaszłyki kofta przygotowuje się z mięsa mielonego a podaje się je przeważnie z plackami pita lub tortilla. Szaszłyki są bardzo smaczne w polączeniu z warzywami i sosami to po prostu pycha, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- kmin mielony odrobina, do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki, ostra do smaku
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- 2 łyżki pasty paprykowej ( samba oelek )
- 1 jajko
PLACKI PITA :
- 550 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 35 g drożdży + szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- 5 łyżek oleju
DODATKOWO :
- krojone warzywa (pomidor, czerwona cebula, kapusta, ogórek )
- sos czosnkowy
- ketchup
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso- przekładamy do miski z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Z mięsa formujemy owalne szaszłyki, nabijamy je na patyki i grilujemy na złoto z każdej strony.
- Placki - drożdże mieszamy z cukrem i częścią ciepłego mleka, wlewamy do misy robota z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wykładamy je na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 8 porcji. Rozwałkowujemy na cienki placki.
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, około 3-4 minut, obracające na drugą stronę.
- Na placki nakładamy 1 porcję mięsa, nakładamy warzywa, polewamy sosami, zwijamy delikatnie placka i podajemy.
- Plaski pita z szaszłykiem kofta są bardzo smaczne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz