SZASZŁYKI KOFTA Z PLACKAMI PITA + FILMIK

8 cze 2019
data:post.title
Szaszłyki kofta przygotowuje się z mięsa mielonego a podaje się je przeważnie z plackami pita lub tortilla. Szaszłyki są bardzo smaczne w polączeniu z warzywami i sosami to po prostu pycha, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • kmin mielony odrobina, do smaku 
  • 1 łyżka słodkiej papryki, ostra do smaku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • 2 łyżki pasty paprykowej ( samba oelek )
  • 1 jajko
PLACKI PITA : 
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 
  • 35 g drożdży + szczypta cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
  • 5 łyżek oleju 
                                                                 DODATKOWO : 
  • krojone warzywa (pomidor, czerwona cebula, kapusta, ogórek )
  • sos czosnkowy
  • ketchup
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso- przekładamy do miski z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  2. Z mięsa formujemy owalne szaszłyki, nabijamy je na patyki i grilujemy na złoto z każdej strony. 
  3. Placki - drożdże mieszamy z cukrem i częścią ciepłego mleka, wlewamy do misy robota z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Po tym czasie wykładamy je na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 8 porcji. Rozwałkowujemy na cienki placki. 
  5. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, około 3-4 minut, obracające na drugą stronę. 
  6. Na placki nakładamy 1 porcję mięsa, nakładamy warzywa, polewamy sosami, zwijamy delikatnie placka i podajemy. 
  7. Plaski pita z szaszłykiem kofta są bardzo smaczne, polecam. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz