Dzisiaj przepis na szybkie i smaczne ciasto z truskawkami. Ciasto przygotowałam na biszkoptach z masą truskawkowo - śmietanową. Smaczne i lekkie.
SKŁADNIKI :
- 1 kg świeżych truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szklanka wrzątku
MASA :
- 350 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 duże łyżki z czubkiem żelatyny + 1/2 szklanka wrzątku
- 2 łyżki mascarpone
- Galaretkę rozrabiamy w mniejszej ilości wody i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Miskę średniej wielkości wykładamy folią spożywczą.
- Truskawki ( połowę ) kroimy w talarki i układamy wokół miski. Biszkopty maczamy w galaretce i również układamy wokół ścianek miski tak aż cała będzie zapełniona. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku, studzimy.
- Resztę truskawek blendujemy.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Następnie wlewamy truskawki, miksujemy i wlewamy żelatynę, miksujemy.
- Wszystko wylewamy na wcześniej przygotowane biszkopty.
- Na górę rozkładamy resztę biszkoptów. Ciasto chłodzimy jeszcze kilka godzin.
- Miskę obracamy do góry dnem i wyjmujemy bombę truskawkową, ściągamy folię. Ciasto kroimy i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz