Racuszki z truskawkami to pyszne, słodkie małe co nieco. Idealne na każdą okazję, śniadanie, podwieczorek czy przekąskę w dodatku smakują każdemu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 500 g świeżych truskawek
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 serek waniliowy 140 g
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Truskawki myjemy i obieramy, następnie kroimy w plasterki.
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, serek, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto byłoby za gęste dolewamy jeszcze mleka. Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze mieszamy.
- Na patelnię wlewamy olej i go podgrzewamy. Kładziemy po dużej łyżce ciasta z truskawkami i smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
- Patyczkiem sprawdzamy czy placki się usmażyły i wyjmujemy je z patelni.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz