Makaron szpinakowy jest bardzo smaczny, delikatny i lekko strawny. Nadaje się do podania na słodko, wytrawnie lub do zapiekania. Ja podałam go z oliwą, czosnkiem, pomidorkami i parmezanem. Danie szybie w przygotowaniu i smaczne. Polecam. Makaron przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 2 garście szpinaku
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki ( 400 g )
- pomidorki koktajlowe
- parmezan
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Szpinak przekładamy do dzbana robota ( zakładamy noże ), dodajemy jajko. Miksujemy na funkcji turbo przez kilka sekund. Szpinak zgarniamy szpatułką ze ścianek dzbana, wsypujemy mąkę i miksujemy aż składniki zaczną się łączyć ( sklejać ) około 2 minuty/ o 5.
- Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie.
- Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dobrze posypujemy je mąkę, składamy i kroimy paseczki.
- Makaron podrzucamy aby się nie skleił i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i studzimy.
- W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidorki i przyprawy.
- Polewamy nim porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału :
Prześlij komentarz