Ciasto na śmietanie jest wyjątkowe, pachnące i wilgotne w środku. Bardzo szybko się je przygotowuje. Upieczone z owocami sezonowymi smakuje rewelacyjnie. Polecam bo jest pyszne.
SKŁADNIKI :
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka gęstej śmietany
- 1 budyń waniliowy 40 g
- 200 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g sezonowych owoców
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem z cukrami i jajkami aż składniki się połączą. Następnie dodajemy śmietanę, chwilkę ucieramy. Wsypujemy budyń, mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy aż składniki się połączą.
- Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/30 cm. Równo je rozprowadzamy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy owoce i lekko je dociskamy.
- Pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Ciasto ładnie rośnie, jednak nie jest wysokie, takie idealne do jedzenia.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Dziś piekę je trzeci raz,znika z talerza natychmiast,takie pyszne
OdpowiedzUsuń