Spaghetti bolognese to najpopularniejsze danie z makaronem, mięsem i pomidorami. Przepis przygotowałam bardzo łatwy i myślę że jest tak smaczny że nie trzeba do niego nic dodawać. Po prostu pyszny.
SKŁADNIKI :
- 250 g makaronu spaghetti
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego
- 2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka naturalnej jarzynki lub trochę więcej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 100 g żółtego sera
- parmezan do posypania
- Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu.
- W garnku podpiekamy na oleju cebulę, dodajemy mięso, mieszamy aby sie nie zbryliło i dodajemy przyprawy. Wlewamy pomidory z puszki. Chwilkę gotujemy na małym ogniu.
- Do sosu bolognese dodajemy przecier, mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz.
- Do sosu wsypujemy garść tartego sera i mieszamy.
- Nakładmy porcję makaronu, polewamy sosem, posypujemy serem i parmezanem. Danie podajemy ciepłe.
- Smaczego.
Prześlij komentarz