KARKÓWKA KEBABOWA + FILMIK

29 sty 2020
data:post.title
Karkówka o smaku kebaba zapiekana w piekarniku, jest soczysta, mięciutka i przepyszna. Polecam przepis bo jest super. 



SKŁADNIKI :
  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej, pokrojonej w plastry
  • 3 duże cebule
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 przyprawa kebab
  • sól, pieprz 
  • 2-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1 i 1/2 szklanka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki dowolnej musztardy
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego, naturalnego
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso pokroić w centymetrowe plastry, przyprawić. 
  2. Ketchup, majonez, czosnek  i musztardę wymieszać, doprawić pieprzem do smaku (gdy będzie zbyt mało pikantne).
  3. Przyprawione kotlety smarować z obu stron marynatą. Układać w pojemniku warstwami. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. 
  4. Cebule i papryką kroimy w paseczki. 
  5. Do naczynia żaroodpornego nakładamy naprzemiennie plastry karkówki i przekładamy ją cebulą i papryką. Zakrywamy folią aluminiową. 
  6. Całość zapiekamy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C.   Po 30 minutach zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy w mniejszej temperaturze, do momentu aż karkówka będzie miękka. Wyjmujemy i po lekkim ostygnięciu podajemy. 
   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

3 komentarze