Kluski z tartych ziemniaków, to smaczne danie dala osób które kochają ziemniaki oraz nie chcą zbyt długo gotować. Kluski są bardzo smaczne w dodotku okraszone cebulką z boczkeim. Polecam na szybkie danie.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków, zważonych po obraniu ( ziemniaki skrobiowe )
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + mąka z soku ziemniaków
- 100 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Przekładamy na gazę i wyciskamy płyn. Następnie wyciśnięte ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną ( również tą która się osadzi z soku, na dnie miseczki ).
- Wyrabiamy ciasto. Na wrzątek wrzycamy porcje ciasta ( najlepiej łyżką ) i gotujemy około 10-15 minut uważając aby się nie rozgotowały.
- Kluski odcedzamy i polewamy zimną woda.
- Podajemy ciepłe okraszone cebulka. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz