Smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, w dodatku z owocami i kruszonką, polecam.
SKŁADNIKI :
- 200 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru ( 1 niepełna szklanka )
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 500 g ogólnie ( rabarbaru i truskawek ) + 4 łyżki cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- Rabarbar i truskawki myjemy oraz tniemy na mniejsze kawałki. Posypujemy cukrem i odkładamy aż puszczą sok.
- Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń, dalej ucieramy. Ciasto rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem 25/30 cm. Na wierzch rozkładamy owoce bez soku.
- Kruszonkę zagniatamy z podanych skladników, gdyby za bardzo sie kleiła, dosypujemy jeszcze mąki. Kruszonkę rozkładamy na owocach.
- Ciasto pieczemy 45 minut, w temperaturze 175 %C, funkcja trmoobieg.
- Gdyby zaczęło sie przypiekać, temperaturę zniajszamy. Ciasto po ostudzeniu kroimy i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz