Ziemniaczane buzie są smaczną, ziemniaczaną przekąsą. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne na zimno jak i na ciepło.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków ( zważonych po ugotowaniu )
- 1/2 szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie składniki i przyprawy, wyrabiamy na gładkie ciasto. Porcję ciasta wykładamy na naoliwioną deseczkę i rozplaszczamy, wycinamy kółka i na każdym słomką oczka, oraz łyżką buzie.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz