Ciasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie.
BISZKOPT :
- 4 duże jajka
- 300 g mrożonego szpinaku
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka malin
- 1/2 szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 360 ml śmietany 30 %
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku
- Szpinak należy rozmrozić, wycisnąć z nadmiaru płynów, następnie zmiksować z olejem na papkę.
- Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy szpinak zmiksowany z olejem i mieszamy. Następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy oraz delikatnie wsypujemy ( najlepiej przez sitko ) aż składniki się połączą.
- Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka.
- Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, nacinamy wierzch i wydrążamy środek.
- Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy cukier i ogrzewamy aż cukier się rozpuści. Odkładamy do ostudzenia.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
- Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone, miksujemy. Po chwili wlewamy ostudzone maliny i żelatynę i szybko mieszamy.
- Masę malinową wlewamy do środka ciasta i przykrywamy pokruszonym pozostałym ciastem. Dekorujemy dowolnie. Odkładamy do lodówki na około 1- 2 godziny i podajemy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Witam, jaka średnica tortownicy do tego przepisu?
OdpowiedzUsuń