SZPINAKOWY KOPIEC KRETA Z MALINAMI + FILMIK

18 maj 2020
data:post.title
Ciasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie. 


BISZKOPT : 
  • 4 duże jajka
  • 300 g mrożonego szpinaku 
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka oleju 
                                                                       MASA : 
  • 1 szklanka malin 
  • 1/2 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 360 ml śmietany 30 %
  • 250 g mascarpone 
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wrzątku 
                                                            PRZYGOTOWANIE :
  1. Szpinak należy rozmrozić, wycisnąć z nadmiaru płynów, następnie zmiksować z olejem na papkę. 
  2. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy szpinak zmiksowany z olejem i mieszamy. Następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy oraz delikatnie wsypujemy ( najlepiej przez sitko ) aż składniki się połączą. 
  3. Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około 35 minut , termoobieg, do suchego patyczka. 
  4. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach,  nacinamy wierzch i wydrążamy środek. 
  5. Maliny wsypujemy do garnka ( mogą być mrożone ), dodajemy cukier i ogrzewamy aż cukier się rozpuści. Odkładamy do ostudzenia.
  6. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
  7. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy mascarpone, miksujemy. Po chwili wlewamy ostudzone maliny i żelatynę i szybko mieszamy. 
  8. Masę malinową wlewamy do środka ciasta i przykrywamy pokruszonym pozostałym ciastem. Dekorujemy dowolnie. Odkładamy do lodówki na około 1- 2 godziny i podajemy. 
  9. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz