Ciasto z pianką truskawkową zaliczam do lekkich, letnich ciast i bardzo smacznych. Troszkę pracochłonne jednak efekt końcowy jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI :
- 3 jajka
- 1/2 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 serki waniliowe po 150 g
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 300 g zmiksowanych truskawek
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanka wrzątku
DODATKOWO :
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wrzątku
- truskawki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt - białka ubijamy z odrobiną soli, następnie dodajemy żółtka, cukier i dalej ubijamy. Na koniec delikatnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką. Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem, 25/30 cm, około 35-40 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg.
- Masa - truskawki miksujemy blenderem, ( trochę zostawiamy do dekoracji ).
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i odkładamy do ostudzenia.
- Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i miksujemy aż śmietana się ubije, dodajemy serki, miksujemy. Następnie wlewamy zmiksowane truskawki i miksując wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
- Na ostudzony biszkopt wylewamy masę, rozkładamy truskawki w plastrach i wylewamy tężejące galaretki.
- Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny, następnie możemy podawać.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Witam,korzystam z przepisów i jestem zadowolona bo się sprawdzają . Dzięki
OdpowiedzUsuń