Kotlety w sosie cebulowym są przepyszne, smakoszom owego sosu szczególnie polecam. Danie nie jest trudne w wykonaniu a bardzo smaczne. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 6 -8 kotletów ze schabu
- przyprawa do mięsa, sól, pieprz
- 2 jajka + odrobina mleka do panierowania
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
SOS :
- 1 kg cebuli
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka jarzynki
- sól i pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanka wytrawnego, białego wina
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej + trochę do zagęszczenia sosu
- Kotlety ubijamy i przyprawiamy. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na gorącym oleju z jednej i drugiej strony. Kotlety odkładamy na bok.
- Cebulę kroimy w piórka lub talarki.
- Na patelnię na której smażyły się kotlety przekładamy cebulę, dodajemy cukier i mieszając podsmażamy.
- Dodajemy masło, przyprawy, wino i dalej podsmażamy. Jak cebula nabierze złotego koloru wlewamy wodę.
- Na koniec doprawiamy sos cukrem i solą oraz w razie konieczności zagęszczamy mąka.
- Sos jest gotowy. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami, polane sosem. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz