Semifreddo to klasyczny włoski deser, przygotowany na bazie bitej śmietany, podany w zamrożonym stanie. Jest łatwiejszy do wykonania bo nie potrzebujemy maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania. Na ciepłe dni to deser idealny :)
SKŁADNIKI :
- 600 ml bardzo zimnej śmietany 30 %
- 2 małe filiżanki expresso
- 1 mleczko w tubce czekoladowe
- 1 mleczko w tubce waniliowe
- 400 ml zimnej śmietany wlewamy do misy robota i ubijamy na sztywno. Zimne expresso mieszamy z czekoladowym mleczkiem z tubki. Do ubitej śmietany wlewamy kawę z mleczkiem i jeszcze chwilkę miksujemy. Deser przekładamy do wyłożonej folią spożywczą formy keksowej 15/20 i odkładamy do zamrażarki.
- 200 ml zimnej śmietany przekładamy do misy robota i ubijamy, kiedy będzie ubita wlewamy jasne mleczko z tubki, miksujemy.
- Na ciemne lody wykładamy jasne i lekko mieszamy.
- Całość odkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Po zamrożeniu posypujemy ciemnym lub słodkim kakao i kroimy na kawałki. Lody są bardzo smaczne, polecam :)
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Pysznie się prezentują <3
OdpowiedzUsuńKolejna wspaniała, smakowita kulinarna fantazja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)