Sernik to jedno z pyszniejszych ciast, dzisiaj upiekłam go bez żadnego spodu, pyszny i delikatny. Ciasto jest szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sernika wiaderkowego
- 200 ml śmietany 30 %
- 7 jajek średniej wielkości
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- czekolada mleczna do polania
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i odkładamy na bok.
- Do misy robota wlewamy żółtka i wsypujemy cukry, ubijamy, następnie dodajemy ser i miksujemy. Wlewamy śmietanę, ponownie miksujemy. Wsypujemy budynie, miksujemy i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.
- Sernik wlewamy do dużej tortownicy. Ciasto pieczemy jedną godzinę w temperaturze 175 % C, po 20 minutach temperaturę zmniejszamy na 160 %. Gdyby ciasto zbytnio się przypiekało jeszcze zmniejszamy temperaturę do 150 %.
- Sernik studzimy 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Po ostygnięciu sernik polewamy czekoladą i chłodzimy.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
pychota taki sernik!
OdpowiedzUsuńSuper przepis muszę wypróbować 😉 z pewnością będzie smaczny. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńSernik rewelka.Robie go juz 3 raz🙂🙂
OdpowiedzUsuńKolejna PYCHOTKA😍 ,A czym można na spód herbatniki??
OdpowiedzUsuńKolejna PYCHOTKA😍 ,A czym można na spód herbatniki??
OdpowiedzUsuńCzy śmietana ma być zimna z lodówki czyvw temperaturze pokojowej?
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu rewelacja tylko ja zrobiłam na blaszce 💚
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blaszki pasuje ten przepis?
OdpowiedzUsuń