Kotlety mielone z cukinią i pieczarkami są wyjątkowo smaczne, delikatne, pachnące, pyszne. Dodatek warzyw wspaniale wzbogaca mięso, przez co smakują każdemu.
SKŁADNIKI :
- 500 -600 g mięsa mielonego
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 -6 pieczarek
- 1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta
- pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie )
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- słodka i ostra papryka
- dowolne zioła do mięsa
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
SOS :
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy, sól, pieprz
- 1 kostka mięsna
- 500 ml wody
- 1 płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą
PRZYGOTOWANIE :
- Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok.
- Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z masy formujmy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.
- Odkładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię przekładamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy ciągle mieszając. Następnie dodajemy liść laurowy, kostkę mięsną i wodę. Wszystko zagotowujemy. Na koniec sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
- Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz