KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI + FILMIK

28 lip 2020
data:post.title
Kotlety mielone z cukinią i pieczarkami są wyjątkowo smaczne, delikatne, pachnące, pyszne. Dodatek warzyw wspaniale wzbogaca mięso, przez co smakują każdemu. 


SKŁADNIKI : 
  • 500 -600 g mięsa mielonego 
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • 5 -6 pieczarek 
  • 1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta 
  • pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie ) 
  • 1 płaska łyżeczka majeranku 
  • sól, pieprz do smaku
  • słodka i ostra papryka 
  • dowolne zioła do mięsa
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia 
                                                                           SOS : 
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku 
  • 1 liść laurowy, sól, pieprz 
  • 1 kostka mięsna 
  • 500 ml wody 
  • 1 płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok. 
  2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  3. Z masy formujmy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. 
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. 
  5. Odkładamy na talerz. 
  6. Na tą samą patelnię przekładamy pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażamy ciągle mieszając. Następnie dodajemy liść laurowy, kostkę mięsną i wodę. Wszystko zagotowujemy. Na koniec sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy odrobiną mąki wymieszanej z wodą. 
  7. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem, smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia  filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz