NIEZAWODNY SERNIK KTÓRY NIE OPADA + FILMIK

30 lis 2020
data:post.title
Sernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego  
  • 1 szklanka cukru 
  • 8 jajek 
  • 200 g masła 
  • 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
  • herbatniki, duża paczka 
  • blaszka 25/30 cm lub troszkę większa
   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki. 
  2. Do misy robota przekładamy żółtka i cukier, następnie ucieramy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko i przekładamy cały twaróg, miksujemy. 
  3. Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą. 
  4. Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki. 
  5. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170 % C, na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy. 
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych dżwiczkach. 
  7. Ciasto dekorujemy według uznania, ja zrobiłam czekoladową polewę i posypałam kokosem. 
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

9 komentarzy

  1. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY MOZNA PIEC BEZ TYCH CIASTEK SAM SERNIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piekarnik rozgrzać przed włożeniem sernika? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam dziś z pomocą yt. Wyszedł mi. Tylko trochę bardziej żółty. Tekla. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę mieć blache 25x40?

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam na Świeta. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście nie opada , jest dośc wysoki. Polecam . Zapisałam nawet w zeszycie żeby mieć na przyszłość. Poszukam jeszcze może upiekę inne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w piekarniku.Mysle ze bedzie super.

    OdpowiedzUsuń