Sernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- herbatniki, duża paczka
- blaszka 25/30 cm lub troszkę większa
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki.
- Do misy robota przekładamy żółtka i cukier, następnie ucieramy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko i przekładamy cały twaróg, miksujemy.
- Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.
- Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170 % C, na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy.
- Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych dżwiczkach.
- Ciasto dekorujemy według uznania, ja zrobiłam czekoladową polewę i posypałam kokosem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊
OdpowiedzUsuńPiękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊
OdpowiedzUsuńCZY MOZNA PIEC BEZ TYCH CIASTEK SAM SERNIK
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik rozgrzać przed włożeniem sernika? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dziś z pomocą yt. Wyszedł mi. Tylko trochę bardziej żółty. Tekla. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mogę mieć blache 25x40?
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńUpiekłam na Świeta. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście nie opada , jest dośc wysoki. Polecam . Zapisałam nawet w zeszycie żeby mieć na przyszłość. Poszukam jeszcze może upiekę inne ciasto.
OdpowiedzUsuńMam w piekarniku.Mysle ze bedzie super.
OdpowiedzUsuń