Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki nadziewane jagodami. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki tortowej
- 7 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki miękkiego masła
DODATKOWO :
- 300 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko + odrobina mleka
LUKIER :
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
- Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut.
- Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
- Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy posypując blat mąką formujemy wałek, wycinamy jednej wielkości kawałki, na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy.
- Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut.
- Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz