JAGODZIANKI + FILMIKI

16 lip 2023
data:post.title
   Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki nadziewane jagodami. Polecam przepis. 


   SKŁADNIKI : 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki tortowej
  • 7 łyżek cukru 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miękkiego masła
     DODATKOWO : 
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 żółtko + odrobina mleka 
    LUKIER : 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka 

PRZYGOTOWANIE : 
                                  
  1. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
  2. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut.
  3. Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy posypując blat mąką formujemy wałek, wycinamy jednej wielkości kawałki, na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. 
  5. Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
  6. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut.
  8. Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz