Aromatyczna kostka piernikowa pełna przypraw korzennych, to ciasto które warto upiec na święta. Smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanka mleka
- 1 przyprawa do piernika 1 opakowanie
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rodzynki lub innych suszonych owoców ( u mnie czarna porzeczka firmy HELIO )
- powidła do przełożenia
- 200 g czekolady deserowej i mlecznej
- 200 ml śmietany 30 %
- 50 g masła
- 1 łyżka żelatyny namoczona we wrzątku
- Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mleko, jajka i chwilkę miksujemy. Do masy wsypujemy wszystkie suche składniki, rodzunki lub inne bakalie i miksujemy.
- Na blaszkę 25/30 cm rozsmarowujemy ciasto.
- Pieczemy ciasto 1 godzinę w temperaturze 180 % C.
- Kiedy ostygnie przecinamy je na 2 lub 3 blaty, w zależności jak się uda. Ciasto przekładamy marmoladą, przekładamy całość do woreczka i odkładamy na 1 lub 2 dni w chłodne miejsce.
- Po tym czasie piernik kroimy w kostkę.
- Polewa - żelatynę należy namoczyć w odrobinie wrzątku. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i masło. Ogrzewamy aż składniki się rozpuszczą i wlewamy żęlatynę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Polewę odkładamy aż ostygnie i jak już będzie tęzała zaczynamy maczać kawałki piernika, dodatkowo można go obtoczyć w kokosie lub mielonych orzechach.
- Kostkę piernikową odkładamy aż polewa stężeje, jest gotowe do zjedzenia, smacznego.
Prześlij komentarz