KOSTKA PIERNIKOWA + FILMIK

6 gru 2020
data:post.title
Aromatyczna kostka piernikowa pełna przypraw korzennych, to ciasto które warto upiec na święta. Smaczna i łatwa w przygotowaniu, polecam. 

   SKŁADNIKI : 
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g rodzynki lub innych suszonych owoców ( u mnie czarna porzeczka firmy  HELIO ) 
  • powidła do przełożenia 
POLEWA :
  • 200 g czekolady deserowej i mlecznej
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 50 g masła 
  • 1 łyżka żelatyny namoczona we wrzątku 
PRZYGOTOWANIE : 
  • Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mleko, jajka i chwilkę miksujemy. Do masy wsypujemy wszystkie suche składniki, rodzunki lub inne bakalie i miksujemy. 
  • Na blaszkę 25/30 cm rozsmarowujemy ciasto. 
  • Pieczemy ciasto 1 godzinę w temperaturze 180 %  C. 
  • Kiedy ostygnie przecinamy je na 2 lub 3 blaty, w zależności jak się uda. Ciasto przekładamy marmoladą, przekładamy całość do woreczka i odkładamy na 1 lub 2 dni w chłodne miejsce. 
  • Po tym czasie piernik kroimy w kostkę. 
  • Polewa - żelatynę należy namoczyć w odrobinie wrzątku. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy czekoladę i masło. Ogrzewamy aż składniki się rozpuszczą i wlewamy żęlatynę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Polewę odkładamy aż ostygnie i jak już będzie tęzała zaczynamy maczać kawałki piernika, dodatkowo można go obtoczyć w kokosie lub mielonych orzechach. 
  • Kostkę piernikową odkładamy aż polewa stężeje, jest gotowe do zjedzenia, smacznego. 

Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz