NIEZAWODNY SERNIK KTÓRY NIE OPADA + FILMIK

30 lis 2020
data:post.title
Sernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego  
  • 1 szklanka cukru 
  • 8 jajek 
  • 200 g masła 
  • 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
  • herbatniki, duża paczka 
  • blaszka 25/30 cm lub troszkę większa
   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki. 
  2. Do misy robota przekładamy żółtka i cukier, następnie ucieramy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko i przekładamy cały twaróg, miksujemy. 
  3. Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą. 
  4. Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki. 
  5. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170  C , na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy. 
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Ciasto dekorujemy według uznania, ja zrobiłam czekoladową polewę i posypałam kokosem. 
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

33 komentarze

  1. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY MOZNA PIEC BEZ TYCH CIASTEK SAM SERNIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piekarnik rozgrzać przed włożeniem sernika? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę mieć blache 25x40?

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam na Świeta. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście nie opada , jest dośc wysoki. Polecam . Zapisałam nawet w zeszycie żeby mieć na przyszłość. Poszukam jeszcze może upiekę inne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam w piekarniku.Mysle ze bedzie super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co prawda nie piekłam od Pani innych serników,ten jest pierwszy, ale jest po prostu MEGA PYSZNY. Puszysty, delikatny w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Mój mąż nie przepada za sernikami i stwierdził,że jest to pierwszy sernik,który mu smakuje🙂 A w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i z pewnością będę testować inne serniki od Pani🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest bardzo pyszny 😊Zapisałam w zeszycie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny zakalec mnie wyszedł, serek President,yhy-jaki prezydent taki sernik. Szkoda że zdjęć nie mogę dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. president jest najgorszym serkiem w wiaderku polecam mój ulubiony

      Usuń
    2. potwierdzam president się nie nadaje

      Usuń
  11. Sernik w piekarniku ,konsystencja wydaje mi się zbyt płynna ,ale zobaczymy co wyjdzie .

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy składniki muszą być w temp pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  13. W moim przypadku sernik zawodny- wszystko zrobione zgodnie z przepisem i... wyrósł ponad blachę, opadł, do tego nie upiekł się w środku. Katastrofa

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. W tytule jest napisane, że jest niezawodny i nie opada, więc tego się też spodziewałam po tym przepisie

      Usuń
  15. Witam, Czy jak się używa sera z wiaderka do którego nie trzeba dodawać maslo, to czy i tak trzeba dodac do masy?

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie się piecze, zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis piekę go już drugi raz. Naprawdę smaczny i mega łatwy. Przepis zapisany :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekłam pierwszy raz sernik od bardzoooo długiego czasu. Zawsze serniki były domena mojej mamy. Ten wyszedł idealny aksamitny i delikatny. Nie opadł co najważniejsze. Zrobiony według przepisu. Wystudzony w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jest to sekret żeby serniki nie opadały. W mojej rodzinie, zawsze się je piecze na noc i tylko uchyla piekarnik żeby nikogo nie korciło. Mam 30 lat nie jedno ciasto piekłam ale ten przepis kradnę na przyszłość i dla potomnych. Pozdrawiam Autorkę.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bsrdzo dobry sernik 👍robi furorę

    OdpowiedzUsuń
  20. Ile czasu piec pół porcji?

    OdpowiedzUsuń
  21. Zawsze robiłam duży i był idealny ale teraz pół porcji i myślę ile czasu żeby był ok

    OdpowiedzUsuń
  22. W moim przypadku zawodny. W smaku pyszny ale opadł i to bardzo. Im wiecej kręcenia/ubijania tym wieksze prawdopodobieństwo że opadnie, a tutaj jest niestety tego dużo...

    OdpowiedzUsuń
  23. Grudki białek, nie połączyły się z masą serową....dlaczego?
    Póki co w piekarniku, ważne by nie opadł :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem rozczarowana. Opadł.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dodałam tylko 3/4 szklanki mleka i wyszedł idealny.

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo dobry przepis. Sernik wyszedł wysoki, nie opadł, delikatny w środku jak chmurka. Zamieniłam tylko zwykły cukier na puder. Jedynie u mnie niestety musi pięć się dłużej co najmniej ze 20 minut, bo po godzinie nadal nie był dopieczony na dole. Uroki starych piekarników. Dziękuję za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  27. Sernik b dobry wszystkim smakował dziękuję za przepis🙂

    OdpowiedzUsuń