Dzisiaj przepis na smaczne, lekko chrupiące frytki z cukinii w panierce, zapieczone w piekarniku. Jest to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI :
- 2 młode cukinie
- 3 jajka + 1/4 szklanka mleka
- 1 szklanka bułki tartej (zwykłej lub panko )
- 1/2 szklanka tartego parmezanu
- 1/2 szklanka mąki pszennej + sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Cukinię tniemy na w słupki, następnie przekładamy je do miski i opruszamy cała mąką, dodajemy sól i pieprz, lekko je potrząsamy aby mąka pokryła cukinię.
- W misce mieszamy jajka z przyprawami.
- Bułkę tartą mieszamy z parmezanem.
- Kawałki cukinii panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrapiamy olejem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 % C, do momentu przyrumienienia.
- Podajemy ciepłe. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz