Bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, z budyniem, bitą śmietaną, bananami i galaretką. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu no i pyszne.
SKŁADNIKI :
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych 350-400 g
- 2 galaretki cytrynowe + 3 i 1/2 szklanka wrzątku
- 1 litr mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru każdy po 40 g
- 1/2 szklanka cukru
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru
- 2 śmietan fix
- 1 kg dojrzałych bananów
- Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy herbatniki.
- Galaretki rozpuszczamy w wrzątku, mieszamy i studzimy.
- Z mleka, cukru i budyniów gotujemy gęsty budyń.
- Na pierwszą warstwę herbatników wylewamy część budyniu, na to rozkładamy herbatniki i wylewamy resztę budyniu. Rozkładamy herbatniki. Ciasto studzimy.
- Śmietanę 30 % ubijamy z cukrami na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy śmietafixy i jeszcze chwilkę ubijamy.
- Na zimne ciasto rozkładamy bitą śmietanę, na to pokrojone banany i wylewamy tężejącą już galaretkę. Bananowca odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Ciasto podajemy zimne, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału;
Prześlij komentarz