PASTERYZOWANE LECZO NA ZIMĘ + FILMIK

14 sie 2021
data:post.title
Smaczne leczo zamknięte w słoiku, idealne sprawdzi się zima i nie tylko. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg cukinii 
  • 1i 1/2 kg papryki czerwonej 
  • 1 kg pieczarek 
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 litr przecieru pomidorowego z kartonika
  • sól, pieprz, jarzynka do smaku 
    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa myjemy, natomiast z dużej cukinii wyjmujemy pestki i kroimy ją na kawałki, resztę warzyw szatkujemy. 
  2. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami, dodajemy trochę soli. Po kilku minutach kiedy warzywa zmiękną dodajemy, paprykę i cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, Garnek przykrywamy aby cukinia szybciej zmiękła. 
  3. Po około 15 minutach wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy całość do smaku i zagotowujemy. 
  4. Do litrowych słoików nakładamy leczo, dokładnie zakręcamy. Słoiki należy zapasteryzować w garnku z wodą, około 10-15 minut licząc czas od zagotowania się wody. 
  5. Tak przygotowane leczo przetrwa długie miesiące, smacznego. 

Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz