Smaczne leczo zamknięte w słoiku, idealne sprawdzi się zima i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 2 kg cukinii
- 1i 1/2 kg papryki czerwonej
- 1 kg pieczarek
- 0,5 kg cebuli
- 1 litr przecieru pomidorowego z kartonika
- sól, pieprz, jarzynka do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Warzywa myjemy, natomiast z dużej cukinii wyjmujemy pestki i kroimy ją na kawałki, resztę warzyw szatkujemy.
- W garnku na odrobinie oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami, dodajemy trochę soli. Po kilku minutach kiedy warzywa zmiękną dodajemy, paprykę i cukinię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, Garnek przykrywamy aby cukinia szybciej zmiękła.
- Po około 15 minutach wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy całość do smaku i zagotowujemy.
- Do litrowych słoików nakładamy leczo, dokładnie zakręcamy. Słoiki należy zapasteryzować w garnku z wodą, około 10-15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Tak przygotowane leczo przetrwa długie miesiące, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz