Ciasto ze śliwkami na ucieranym spodzie jest bardzo smaczne a w dodatku łatwe w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony więc polecam go państwu.
SKŁADNIKI :
- 1 kg dużych, ciemnych śliwek
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka ma pojemność 120-130 g )
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru kryształ
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PIANA :
- 3 białka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE :
- Masło ucieramy z cukrami, następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Kiedy składniki się połączą dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Ciasto powinno być lekko klejące.
- Rozkładamy je na dnie blaszki o wymiarach 25/30 cm.
- Na ciasto rozkładamy pokrojone śliwki bez pestek, układamy je skórą do dołu. Posypujemy je 1 łyżką cukru.
- Ciasto pieczemy 45 minut, temperatura 180 %, funkcja termoobieg.
- Pianę ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Pod koniec pieczenia ciasto wyjmujemy i rozkładamy pianę. Następne ciasto pieczemy 10 minut w temperaturze 150 C%, lub nawet można ją zmniejszyć jak ciasto zacznie się przypiekać.
- Ciasto wyjmujemy i po ostudzeniu kroimy na kawałki. Smacznego.
Ja zazwyczaj robię ciasto ucierane z truskawkami. Rzadko z malinami a nigdy ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuń