Pyszne krokiety z kością w środku, niecodzienne, efektowne ideale na obiad lub przyjęcie. Są smaczne na ciepło lub zimno.
SŁADNIKI :
- 8-10 pałek z kurczaka, woda, jarzyna do wywaru
- liść laurowy, ziele, jarzynka (przyprawa ) pieprz do gotowania
- 1 flaczarka ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia )
- 30 dkg pieczarek, startych na tarce i podsmażonych
- 1 jajko
- 100 g sera żółtego, tartego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- czosnek świeży (2 ząbki ) lub suszony
- słodka i ostra papryka do smaku
PANIERKA :
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso gotujemy z jarzyną do miękkości, odcedzamy, studzimy i obieramy mięso od kości, skórkę odkładamy. Mięso rozdrabniamy a kości należy opłukać.
- Do mięsa dodajemy 1 miseczkę ziemniaków, tarty ser, jajka, pieczarki, przyprawy i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy owalny kotlet w który, w środek wkładamy kość. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe, smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz