KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

21 gru 2021
data:post.title
Chrupiące krokiety z czerwonym barszczem, to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. 


KAPUSTA : 
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu 
  • 2 łyżki naturalnej jarzynki 
  • grzyby suszone około 20-30 g 
  • 2 duże cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia
                                                             CIASTO NA NALEŚNIKI : 
  • 3 jajka  
  • 1/2 l wody 
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 kg mąki pszennej 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę gotujemy z przyprawami, kiedy będzie miękka odcedzamy ją i wyciskamy, drobno kroimy. Grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości i drobniutko szatkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę na oleju, na złoto. Dodajemy do kapusty łącznie z grzybami i doprawiamy do smaku. 
  2. Składniki na ciasto wyrabiamy mikserem aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
  3. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokieta. 
  4. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Nadmiar można zamroziżić. 
  5. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. 
  6. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz