Chrupiące krokiety z czerwonym barszczem, to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
KAPUSTA :
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu
- 2 łyżki naturalnej jarzynki
- grzyby suszone około 20-30 g
- 2 duże cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia
CIASTO NA NALEŚNIKI :
- 3 jajka
- 1/2 l wody
- 1/2 l mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę gotujemy z przyprawami, kiedy będzie miękka odcedzamy ją i wyciskamy, drobno kroimy. Grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości i drobniutko szatkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę na oleju, na złoto. Dodajemy do kapusty łącznie z grzybami i doprawiamy do smaku.
- Składniki na ciasto wyrabiamy mikserem aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe.
- Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokieta.
- Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Nadmiar można zamroziżić.
- Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz