Pyszne pierogi z kapustą i grzybami, przygotowane na rewelacyjnym cieście.
KAPUSTA :
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu
- 2 łyżki naturalnej jarzynki
- grzyby suszone około 20-30 g
- 2 duże cebule, sól, pieprz, olej do podsmażenia
- 1 i 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczka kurkumy
- gorąca woda około 500- 700 ml
- Kapustę gotujemy z przyprawami, kiedy będzie miękka odcedzamy ją i wyciskamy, drobno kroimy. Grzyby namaczamy, gotujemy do miękkości i drobniutko szatkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę na oleju, na złoto. Dodajemy do kapusty łącznie z grzybami i doprawiamy do smaku.
- Składniki ciasta na pierogi zagniatamy, lub wyrabiamy robotem i nakrywamy woreczkiem, pozostawiamy je na 10 minut aby odpoczęło.
- Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Każdy sposób lepienia pierogów jest dobry.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, gotujemy 5 minut licząc czas od zagotowania się wody.
- Podajemy z okraszone cebulką. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Kurcze to duża ilość ciasta, a jak bym chciała zrobić z 600g mąki to jakie pozostałe proporcje?ręcznie też zagniotę tak super, elastyczne ciasto?
OdpowiedzUsuń