ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM + FILMIK

16 gru 2021
data:post.title
Pyszny łosoś na szpinaku, zapieczony w cieście francuskim, jest smaczny na ciepło i zimno. Polecam na święta i nie tylko. 



SKŁADNIKI : 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • sól, pieprz do smaku 
  • plaster masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego ( śmietankowy lub gouda albo ementaler )
  • 0,5 kg łososia
  • 1 jajko 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szpinak rozmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów. Przekładamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy sól, pieprz, czosnek i na koniec serek topiony. Podsmażamy do momentu aż płyny odparują. 
  2. Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy z niego kształt ryby. Z reszty ciasta wycinamy kieliszkiem kółka na łuski. 
  3. Łososia doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Na ciasto rozkładamy farsz, na to rybę i przykrywamy kawałkami ciasta i łuskami ( dokładnie jest pokazane na filmiku ) .
  5. Łososia smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 %* uważając aby łosoś się nie spiekł.
  6. Łososia podajemy na ciepło i kroimy na kawałki. Łosoś jest smaczny na ciepło i zimno. 
  7. Smacznego. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz