Pyszny łosoś na szpinaku, zapieczony w cieście francuskim, jest smaczny na ciepło i zimno. Polecam na święta i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 400 g szpinaku mrożonego
- sól, pieprz do smaku
- plaster masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego ( śmietankowy lub gouda albo ementaler )
- 0,5 kg łososia
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE :
- Szpinak rozmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów. Przekładamy na patelnię z odrobiną masła, dodajemy sól, pieprz, czosnek i na koniec serek topiony. Podsmażamy do momentu aż płyny odparują.
- Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy z niego kształt ryby. Z reszty ciasta wycinamy kieliszkiem kółka na łuski.
- Łososia doprawiamy solą i pieprzem.
- Na ciasto rozkładamy farsz, na to rybę i przykrywamy kawałkami ciasta i łuskami ( dokładnie jest pokazane na filmiku ) .
- Łososia smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 200 %* uważając aby łosoś się nie spiekł.
- Łososia podajemy na ciepło i kroimy na kawałki. Łosoś jest smaczny na ciepło i zimno.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz