SEROMAKOWIEC Z JABŁKAMI + FILMIK

4 gru 2021
data:post.title
Pyszny seromakowiec wzbogacony jabłkami, połączenie smakowe idealne. Ciasto pięknie wygląda i  rewelacyjnie smakuje, polecam na święta i na inne okazje. 


JABŁKA : 
  • 4 spore jabłka Reneta
  • 100 g cukru
  • cynamon do smaku 
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
                                                                             SER : 
  • 500 g tłustego sera w kostce 
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
                                                                             MAK :
  • 1 puszka maku 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
CIASTO : 
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mąki ( szklanka 130 g )
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne, gładnie ciasto ( można je wyrobić w mikserze. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Kiedy ostygną wsypujemy do nich mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały gródki. 
  3. Mak mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną. 
  4. Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. 
  5. Blaszkę 25/30 cm, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy większą część ciasta, na to rozkładamy mak, następnie ser i jabłka. Na wierzch rozkładamy resztę startego ciasta. 
  6. Seromak z jabłkami pieczemy 1 godzinę w  twmperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach 1 godzinę. 
  7. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi i trzeci dzień.
                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz