Pyszny seromakowiec wzbogacony jabłkami, połączenie smakowe idealne. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, polecam na święta i na inne okazje.
JABŁKA :
- 4 spore jabłka Reneta
- 100 g cukru
- cynamon do smaku
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
SER :
- 500 g tłustego sera w kostce
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 puszka maku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO :
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 4 szklanki mąki ( szklanka 130 g )
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne, gładnie ciasto ( można je wyrobić w mikserze.
- Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie. Kiedy ostygną wsypujemy do nich mąkę i szybko mieszamy aby nie powstały gródki.
- Mak mieszamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną.
- Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
- Blaszkę 25/30 cm, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy większą część ciasta, na to rozkładamy mak, następnie ser i jabłka. Na wierzch rozkładamy resztę startego ciasta.
- Seromak z jabłkami pieczemy 1 godzinę w twmperaturze 180 % C, studzimy przy uchylonych drzwiczkach 1 godzinę.
- Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi i trzeci dzień.
Prześlij komentarz