Pyszny i łatwy w przygotowaniu piernik, przekładany powidłami. Można go upiec na ostatnią chwilę lub kilka dni wcześniej. Jest smaczny i nadaje się do zamrożenia. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka ( 250 ml )
- 1/2 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki płynnego miodu
DODATKOWO :
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
- 100 g ciemnej czekolady + 4 łyżki mleka
- płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, nastepnie dodajemy żółtka i cuker, dalej ubijamy. Dodajemy miód, mleko, olej a po chwili kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i makę.
- Formę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % .
- Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie lub trzy połówki i smarujemy obficie powidłami.
- Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i wyleawmy na ciasto, posypujemy migdałami, ciasto gotowe. Jest smaczne zjadane od razu lub na drugi i trzeci dzień. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz