EXPRESOWY PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI

8 gru 2021
data:post.title
Pyszny i łatwy w przygotowaniu piernik, przekładany powidłami. Można go upiec na ostatnią chwilę lub kilka dni wcześniej. Jest smaczny i nadaje się do zamrożenia. Polecam przepis. 


SKŁADNIKI : 
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka ( 250 ml )
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanka oleju 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki płynnego miodu 
                                                                     DODATKOWO : 
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • 100 g ciemnej czekolady + 4 łyżki mleka
  • płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, nastepnie dodajemy żółtka i cuker, dalej ubijamy. Dodajemy miód, mleko, olej a po chwili kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i makę. 
  2. Formę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % .
  3. Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie lub trzy połówki i smarujemy obficie powidłami. 
  4. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce i wyleawmy na ciasto, posypujemy migdałami, ciasto gotowe. Jest smaczne zjadane od razu lub na drugi i trzeci dzień. Smacznego. 
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz