Dzisiaj podam przepis na pyszną rybę w zalewie octowej z dodatkiem cebuli. Jest bardzo smaczna, polecam na święta i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 kg filetów z morszczuka
- sól do smaku
- 2 jajka + odrobina mleka
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- 2-3 cebule, obrane i pokrojone w talarki
ZALEWA :
- 1 i 1/2 litra wody
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka octu (250 ml )
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę rozmrażamy, wyciskamy z nadmiaru płynów, panierujemy w jajku i mące. Smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz.
- Składniki zalewy należy zagotować i do jeszcze gorącej zalewy wkładamy całą rybę.
- Odkładamy ją z garnkiem na kilka dni do lodówki. Rybę można również przełożyć do pojemnika lub słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.
- Najsmaczniejsza jest na 3-4 dzień. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz